Hoppa till innehåll
Kategori: Nyheter

Krig och kommunikation

Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari har det blivit tydligt vilken viktig roll kommunikation spelar i dagens brusiga samhälle.

I ena änden handlar det om desinformation. Falskheter som sprids för att upprätthålla stöd för den ryska regimen medan omvärlden fördömer deras krigsövergrepp.

Förutom trollkonton i sociala medier utpekas bland annat Rysslands största tv-kanal, Pervyj Kanal, som en propagandakanal som vinklar kriget till att Ryssland heroiskt ”skyddar” Donbass-regionen i Ukraina. Bilder på bombningar får förklaringen att missilerna kommer från ukrainarna själva.

Dessutom har tv-kanaler, radiostationer och hemsidor blockerats i Ryssland för att ha belyst något annat än den ryska statens officiella berättelse om kriget.

I andra änden används uppfinningsrikedom för att nå runt censur och kontrollerade medier. Ett exempel är uppmaningen om att lämna femstjärniga recensioner på restauranger, museum och annat i Ryssland, med rapporter om det pågående kriget istället för en beskrivning av restaurangupplevelsen.

Ukrainas vice digitaliseringsminister har också vädjat till Spotify och Apple Music om att låta ukrainska artister som är populära i Ryssland byta ut sina skivomslag till en bild med information om kriget.

Dessutom har hackergruppen Anonymous förklarat cyberkrig mot Ryssland. De har hackat regimvänliga ryska nyhetsmedier och ersatt startsidor med Putin-kritiska budskap och meddelanden om vad som verkligen sker i Ukraina just nu.

Utöver dessa ytterligheter arbetar stora delar av världens journalistkår för att visa upp en oretuscherad bild av kriget. Bland annat det gemensamma upprop som svenska publicister gick ut med i torsdags, där Sveriges största tidningar och nyhetsmedier går samman i stöd till de oberoende medier som verkar i Ukraina och Ryssland.

För oss blir det här en påminnelse om kommunikationens kraft. Ett skarpskjutande vapen som kan användas både för att kontrollera och befria. Och som man därför bör hantera med största möjliga respekt.

Beyond har i veckan gett ett bidrag till Röda korsets insamling för humanitär hjälp i Ukraina. Kan du avvara en slant uppmanar vi dig att också skänka till någon av de organisationer som jobbar för att hjälpa krigsoffren.