Hoppa till innehåll
Kategori: Nyheter

Frukostfralla, Frolic och sitt fint på måndagsmötet

Tillbaka till kontoret, blir hunden ett problem? Det blir det inte, enligt reklambyrån Beyond Communication i Borås, om man låter hundägande medarbetare ta fram en hundpolicy för bäste vännen på jobbet.

Illustrationer med texten Hundpolicy
Illustrationer med texten Hundpolicy

Hemmajobb under pandemin har resulterat i att allt fler har skaffat hund i Sverige. Hittills har det inte varit självklart att medarbetare får ta med sig hunden till arbetsplatsen. Beyond Communication såg det som en möjlighet när restriktionerna släppte att välkomna tillbaka sina medarbetare, inklusive hundar, till kontoret med en hundpolicy. Skriven av hundägarna själva.

– Folk har vant sig vid att jobba hemifrån och undersökningar visar att många vill fortsätta med det. Det ställer högre krav på oss i ledningen att ge förutsättningar för våra medarbetare att vilja komma tillbaka till kontoret. Hundpolicyn är en del av det arbetet, säger Anna Englund, vd på Beyond.

Men varför inte bara sätta upp en ”hundar välkomna”-skylt och öppna dörren för de fyrfotade vännerna? Enligt Beyond grundar sig oron, som har upplevts på arbetsplatser där hundar är med, ofta i att det inte funnits några riktlinjer att förhålla sig till. Därför kändes en hundpolicy som en självklarhet. Att policyn är framtagen av hundägarna själva uppmuntrar till att man verkligen tar eget ansvar för att följa den.

– Vi började med att alla på byrån anonymt fick rösta för eller emot hundar på kontoret. Med 100 procent ja kunde vi påbörja policyn, som vi sedan presenterade för våra arbetsgivare, berättar Lisa Nelson, hundägare och art director på Beyond.

4 hundar på kontorPå bild syns fyra av byråhundarna, från vänster: Marley, Nova, Hedda och Luna. Enligt policyn får inga hundar vistas i arbetsplatsens soffor. Fotograferingen skedde dock innan policyn trädde i kraft.

Hundpolicyn är till för att främja både hundarnas och medarbetarnas välmående, och innehåller bland annat riktlinjer vid eventuella allergier. Men bortser man från allergier menar Beyond att det enbart finns goda effekter av att ha med sig hunden på kontoret.

– Det betyder såklart mycket för både mig och Luna att möjligheten finns. Men en bonus är också att se hur glada mina kollegor blir när hon är med. Förutom att det bjuder in till regelbundna och välbehövda pauser visar forskning att det även minskar stress. Att klappa en hund kan sänka både blodtryck och puls vilket kan behövas i vår bransch, skrattar Lisa.

Som mest kan tre av byråns sex hundar vistas på kontoret samtidigt enligt policyn, och hittills har ingen klagat.

– En av våra kunder har till och med byggt en hundgård för sina medarbetares hundar, men det skulle bli krångligt för oss mitt i stan. Däremot tror jag att fler företag kommer behöva adressera frågan om hundar på jobbet. I konkurrensen om de bästa medarbetarna kommer frågan att dyka upp. Då kan en policy vara på sin plats – vår är fri att använda för vem som helst, avslutar Anna Englund.

Ladda ner Beyond Hundpolicy här

Signa upp dig på Beyonds nyhetsbrev