Hoppa till innehåll
Kategori: Why Beyond

Första emoji-symbolerna från 1999

Anders Englund på Beyond Communication
Anders Englund
Art Director

Idag är emojis något självklart för de flesta. Men varför ser våra emojis ut som de gör? Varifrån kommer de och vem har gjort dem?

Emojis, originalet från 1999
Shigetaka Kurita / NTT DOCOMO, 1999
Emojis, originalet från 1999
Shigetaka Kurita / NTT DOCOMO, 1999

Det fanns en tid då antalet tecken var begränsat när man kommunicerade i mobilen och man skrev ”jag är väldigt glad just nu” eller ”jag tycker om dig”. Det tog mycket plats och man var tvungen att dela upp sina meddelanden i flera.

Lösningen är typiskt japanskt effektiv – Emojis. 1999 skapade Shigetaka Kurita de första emoji-symbolerna med en grid på endast 12×12 pixlar åt den japanska telekommunikationsjätten NTT DOCOMO. De 176 emoji-symbolerna, som idag finns i samlingarna på Museum of Modern Art i New York – MoMa,  är grunden till dagens emojis som många tar för givet. Idag är de självklara i vårt skriftspråk, som ett extra universellt alfabet.

Nu finns ett Kickstarter-projekt där dessa symboler och hur de skapades presenteras i en mycket snygg bok samt en app med samtliga symboler från 1999 för iOS och Android, för att fira att det är 20 år sedan de första emojisarna såg dagens mobilskärmsljus.