Hoppa till innehåll
Kategori: Nyheter

8 mars är vi arga

På internationella kvinnodagen, idag den 8 mars, tänker vi inte dela ut några blommor, komplimanger eller artigheter i onödan. Istället är vi arga över att den här dagen ens behövs. (Och den ilskan bär vi med oss året om, inte bara idag.)

Till exempel: I hyfsat jämställda Sverige tjänar män i snitt 9,8 procent mer än kvinnor. Det betyder att halva arbetskraften jobbar gratis i 47 minuter varje dag bara för att de föddes som kvinnor. Fler män än kvinnor är chefer på svenska företag och institutioner (i dagsläget är fördelningen cirka 65/35) och efter att kvinnor fick rösträtt dröjde det ändå hundra år innan vi fick vår första kvinnliga statsminister.

Vi är helt enkelt långt ifrån ett helt jämställt samhälle. Så hur kan vi göra något konstruktivt med den här ilskan (som i alla fall vi känner)?

Det allra enklaste, som alla kan göra, är att prata mer om ojämställdheterna som finns. Så att fler tänker till och funderar över varför saker och ting är som de är, och vilka små saker man själv kan göra för att förbättra.

På Beyond har vi ett jämställdhetsombud som hjälper oss att se till att alla medarbetare på byrån har samma förutsättningar och villkor oavsett kön. Ombudets främsta funktion är inte att vara ”polis” (mer än om det skulle behövas såklart) utan snarare att vara en positiv kraft som hjälper oss att utvecklas åt rätt håll. Detta är en del av vårt löpande arbete med Byråkoden.

Vad kan du göra 2022 för att göra din bit av Sverige lite mer jämställt?

Signa upp dig på Beyonds nyhetsbrev